Sivu 1/1

Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 07 Elo 2021, 19:42
Kirjoittaja nemola
Onko kokemuksia karttapalveluiden (esim. Google Maps, retkikartta.fi) käytöstä autossa? Itsellä ei siis niinkään navigointitarvetta (pikkuteitä nimillä ja ilman eikä tarvetta navin logiikkaan), vaan ajoittain kartan katsomista perinteisen paperikartan tapaan lisättynä paikannuksella ja reitityksellä, joilla lähinnä pääsisi siirtymään kartalla sen hetken paikkaan ja sen lähiympäristöön. Tällä hetkellä olen kallistumassa pienehköön alle 10" tablettiin. Jotenkin on syntynyt mutulla vaikutelma, että tuollainen voisi olla parempi kuin kännykkä reilun 6" näytöllä juuri kartan katselun vuoksi. Yli 10" näyttö puolestaan alkaisi jo rajoittamaan liikkuvaa käyttöä auton ulkopuolella. Osittain makuasioita, mutta onko suosituksia aiheeseen liittyen tai vaikka vähän sen vierestäkin?

Re: Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 08 Elo 2021, 13:27
Kirjoittaja HABA
Tomtom amigo playkaupasta, niin on kamerat ja ikuiset kartat koko maailmaan, eikä maksa mitään, kun laittaa maksutapa-kohtaan "ohita". :thumbsup:

Re: Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 08 Elo 2021, 17:48
Kirjoittaja nemola
Ok. Se jäi tosiaan mainitsematta, että käytön satunnaisuuden vuoksi mieluiten käyttäisi ilmaisia palveluita.

Kosketusnäytön kanssa luulisin näin kokeilematta löytäneeni käyttöä kosketuskynälle seuraavisssa

https://retkikartta.fi/

https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/

olevissa toiminnoissa "mittaa pituus", "mittaa matka", "mittaa pinta-ala", "näytä koordinaatit" ja "näytä lähin osoite". :dontknow: Siis jos se kynä ei olisi jo kadoksissa siellä kenttäoloissa...

Re: Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 09 Elo 2021, 22:45
Kirjoittaja jaalto65
nemola kirjoitti:Ok. Se jäi tosiaan mainitsematta, että käytön satunnaisuuden vuoksi mieluiten käyttäisi ilmaisia palveluita.

Kosketusnäytön kanssa luulisin näin kokeilematta löytäneeni käyttöä kosketuskynälle seuraavisssa

https://retkikartta.fi/

https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/

olevissa toiminnoissa "mittaa pituus", "mittaa matka", "mittaa pinta-ala", "näytä koordinaatit" ja "näytä lähin osoite". :dontknow: Siis jos se kynä ei olisi jo kadoksissa siellä kenttäoloissa...


Noi selainpohjaiset on usein vähän heikkoja käytettävyydeltään. Semmoinen sovellus olisi kuin b-bark. Se on ilmainen, siinä on oivat maastokartat ja ilmakuvat. Ei tosin reititystä. Mitään kosketuskynää en sen kanssa ole koskaan osannut kaivata, sen paremmin autossa kuin maastossa.

Varsinaiseen reittinavigointiinhan toki Maps on vallan oiva. Waze on myös kelpo. Siinä on takana Mapsin kartta-aineisto, mutta reititysalgoritmit selviytyvät hommastaan jotensakin huonommin kuin Mapsin vastaavat. Wazelle tosin plussaa siitä, että se osaa näyttää nopeusrajoitukset suurelle osalle tiestöstä, ja sitäpaitsi korkealla prosentilla oikein.

Re: Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 10 Elo 2021, 09:13
Kirjoittaja yason
nemola kirjoitti:Onko kokemuksia karttapalveluiden (esim. Google Maps, retkikartta.fi) käytöstä autossa? Itsellä ei siis niinkään navigointitarvetta (pikkuteitä nimillä ja ilman eikä tarvetta navin logiikkaan), vaan ajoittain kartan katsomista perinteisen paperikartan tapaan lisättynä paikannuksella ja reitityksellä, joilla lähinnä pääsisi siirtymään kartalla sen hetken paikkaan ja sen lähiympäristöön.


No Google Mapsia olen käyttäny autossa viimeiset kymmenen vuotta. Kattelen ensin uuden, tuntemattoman reitin pääpiirteittäin ennen matkaa ja ajan perinteisen lanttunavigaattorin mukaan lähelle ja jos ei ala löytymään, niin tien sivuun hetkeksi tai liikennevaloissa odotellessa, puhelimesta pikaisesti Google Maps päälle ja näen heti, missä olen ja mihin piti olla menossa. Yleensä riittää, kun kerran tsekkaa tarkemmat karttatiedot. Joskus jätän kans vaan Mapsin päälle, kun etsin jotain risteystä, niin näen kartasta ajossa, että mikä olikaan oikea risteys.

Re: Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 11 Elo 2021, 09:19
Kirjoittaja nemola
jaalto65 kirjoitti:Noi selainpohjaiset on usein vähän heikkoja käytettävyydeltään. Semmoinen sovellus olisi kuin b-bark. Se on ilmainen, siinä on oivat maastokartat ja ilmakuvat. Ei tosin reititystä. Mitään kosketuskynää en sen kanssa ole koskaan osannut kaivata, sen paremmin autossa kuin maastossa.


Tuo b-bark ei ollutkaan tuttu. Lukaisin kuvauksen ja sen perusteella voisi olla käyttökelpoinen ihan perustoiminnoillaankin. Pitänee tutkia tarkemmin. Tuo kynän käyttö ei ole mitenkään tavoite sinänsä. Kunhan tuli mieleen noista Retkikartan ja Karttapaikan toiminnoista, kun tod.näk. kynän käyttö olisi tulevan laitteen puoleen mahdollista. Ehkä kokeilen, ehkä en. Ehkä toimii, ehkä ei.

yason kirjoitti:No Google Mapsia olen käyttäny autossa viimeiset kymmenen vuotta.


Tuosta 10 vuodesta tuli mieleen, että hiljattain hämmästyin, kun Google Mapsin appi vuodelta 2012 toimii vieläkin muinaisella Androidin versiolla ok. Ja laitteenakin saman vuosikerran vehje eli muuten hidas ja vähemmän käyttökelpoinen. Toki uudemmat ominaisuudet eivät toimi, mutta paikannus toimii ja saa reittiohjeet ja siirtyminen reittipisteiden välillä toimii ripeästi. Laitteiden ennenaikainen ohjelmoitu kuolema ei näköjään olekaan täysin vedenpitävää. :shock:

Re: Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 11 Elo 2021, 21:31
Kirjoittaja Supi
Androidilla olen käyttänyt peruskartan ja retkikarttojen katseluun Locus Map -appia. Ilmaisellakin versiolla tekee jo jotain ja Pro ei myöskään kallis ole. Saa navigointia ja reittejä suunniteltua valmiiksi, sekä tallennettua omia vaelluksia. Taustalle voi sitten valita kuhunkin käyttöön sopivia karttapohjia ja offline karttojakin löytyy maailman ympäri.

-Supi

Re: Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 13 Elo 2021, 09:15
Kirjoittaja TJani
Maastopyöräillessä kovassa käytössä on maastokartat appi. Ilamainen mutta maksamalla saa offline kartat ja jotain muita ominaisuuksia.

Re: Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 16 Elo 2021, 08:20
Kirjoittaja nemola
Offline-karttoja voi ilmeisesti päivitellä halutessaan itsekin Locus Mapin lisäksi ainakin OruxMapsiin. Vaikka pelkässä autokäytössä karttojen käytettävyys ei olisikaan henkivakuutus ja latausvirrasta ei tulisikaan puutetta ja autolla ei niin tod.näk. menisi 4G-verkon ulkopuolelle (3G:tä ajetaan alas jo parin kolmen vuoden päästä), niin offline-karttojen kanssa voisi keskittyä muuhunkin kuin kännyn ruokkimiseen (vrt. Tamagotchi).

Re: Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 17 Elo 2021, 10:11
Kirjoittaja nemola
Tuli kokeiltua lompakkoa raoittaen OruxMapsilla ja ainakin siihen saa itse lisättyä ajantasaiset ilmaiset offline-kartat kopioimalla ne haluamastaan lähteestä ohjelman kartta-aineistolle tarkoitettuun hakemistoon. OruxMapsissa en ainakaan huomannut, että käyttöliittymän kautta olisi voinut lisätä kartan muualta kuin ennalta määritellyistä lähteistä. Itse lisäsin Maanmittauslaitoksen tuoreen Suomi-maastokartan img-tiedostona. Käyttöliittymällä kartta näyttää melko vastaavalta kuin online-kartta Kansalaisen karttapaikassa. Kyllä tuo täyttää oman tarpeen kartan katseluun ilman mobiiliverkkoa. Jos tuota käytää muuhunkin, niin sen jälkeen tietää paremmin onko tuo OruxMaps omaan makuun vai joku muu (vain osa käyttöliittymän valikkoteksteistä on suomeksi eikä ensivaikutelma ihan itsestään selvä).

Re: Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 17 Elo 2021, 22:30
Kirjoittaja nemola
TJani kirjoitti:Maastopyöräillessä kovassa käytössä on maastokartat appi. Ilamainen mutta maksamalla saa offline kartat ja jotain muita ominaisuuksia.


Otin ensivaikutelmat. Tasokkaita karttoja jo vakiona, merikarttakin mukana. Hyvältä vaikutti, että appi on ilmainen ja siihen voi lisätä maksullisia ominaisuuksia yksitellen. Offline-kartat taitavat olla käyttöliittymältä kartoilta rajattujen yksittäisten alueiden tallennuksia, niin ymmärsin juutuuppivideolta.

Re: Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 24 Elo 2021, 09:59
Kirjoittaja nemola
Ihmettelyn jälkeen vähän havaintoja omista kommenteista.

nemola kirjoitti:OruxMapsissa en ainakaan huomannut, että käyttöliittymän kautta olisi voinut lisätä kartan muualta kuin ennalta määritellyistä lähteistä.


Tuo siis näyttäisi pätevän offline-karttoihin (vain kopioimalla kartta-aineistolle tarkoitettuun hakemistoon), mutta uusia online-karttoja voinee lisätä myös OruxMapsin xml-tiedostoa editoimalla.

nemola kirjoitti:Itse lisäsin Maanmittauslaitoksen tuoreen Suomi-maastokartan img-tiedostona. Käyttöliittymällä kartta näyttää melko vastaavalta kuin online-kartta Kansalaisen karttapaikassa.


Tuskin yllätys kuitenkaan, että parhaan käsityksen saa katselemalla kahta karttaa, kun toisessa voi olla tarkemmin esim. teiden nimet ja toisessa paikkojen nimet tmv. (Mutta mikäs on katsellessa, kun nykyään on tarjolla tasokkaita online-karttoja moneen lähtöön. Ja ilmaiseksi. Voi vaan todeta, että itse on tullut nukuttua niiden laajasta valikoimasta tietämättä, mutta nyt korona-aikana tuli löydettyä luonnon kutsuessa).

nemola kirjoitti:onko tuo OruxMaps omaan makuun vai joku muu (vain osa käyttöliittymän valikkoteksteistä on suomeksi eikä ensivaikutelma ihan itsestään selvä).


Ensivaikutelma käyttöliittymästä voi tosiaan olla sekava eli saattaa joutua nöyrtymään manuaalin lukemiseen. Jos helpompaa etsii, niin sitten joku muu. OruxMapsin suomennokset näyttävät riippuvan versiosta. Jossain vanhemmassa voi olla paremmat kuin uusimmassa. Pari vanhempaa on saatavilla ilmaiseksi Androidille suoraan oruxmaps.com:sta apk-tiedostona.

Josta pääseekin sivuraiteelle

nemola kirjoitti:Osittain makuasioita, mutta onko suosituksia aiheeseen liittyen tai vaikka vähän sen vierestäkin?


Jostain kumman syystä tuon apk-tiedoston OruxMapsin versiolla ainakaan vanhalla 4.x Androidilla ei löydä laitteen sisäistä GPS:ää vaikka GPS kyllä toimii aiemman kommenttini perusteella

nemola kirjoitti:Google Mapsin appi vuodelta 2012 toimii vieläkin muinaisella Androidin versiolla ok. Ja laitteenakin saman vuosikerran vehje eli muuten hidas ja vähemmän käyttökelpoinen. Toki uudemmat ominaisuudet eivät toimi, mutta paikannus toimii ja saa reittiohjeet


Ohjelmalla on kyllä pyytämänsä oikkarit GPS:n käyttöön. Toki karttakäytössä (pikkuteitä nimillä ja ilman) pärjää ilmankin ja harvemmin tarvittaessa voi paikantaa manuaalisesti kopioimalla kännystä sen GPS:n löytämät koordinaatit ja nimettömien teiden osalta pitäisi muutenkin käyttää koordinaatteja.

Jos joku on ajatellut navigointikäyttöön Chromebookia tai muuta ChromeOS-laitetta, niin sen toimintaan saaminen GPS:n kanssa voi olla jos ei mahdotonta, niin ehkä vaatia Linuxin syövereihin sukeltamista (uudemmissa ChromeOS-versioissa on tuki Linuxin asentamiselle). ChromeOS-laitteissa kun ei taida olla sisäistä GPS:ää ja ulkoisen GPS:n käyttö taitaa olla jo Androidissa erillistä ohjelmaa vaativaa, niin uudempien ChromeOS-versioiden Android-tuesta huolimatta tuo voi olla pelkkää Androidia haastavampaa. Jätän väliin.

Kuten edellisestä voi jo ehkä päätellä, niin se kosketuskynä on vielä kokeilematta... :)

Re: Karttapalvelut autokäytössä

Lähetetty: 31 Elo 2021, 18:44
Kirjoittaja nemola
Otsikon vierestä, mutta pakko kertoa ensikokemuksesta matka.fi:stä, että jos olisin katsonut sieltä etukäteen, niin tänään olisin ”säästynyt” 7 km kävelyltä muutamalla eurolla. Nyt kokemus oli tuon kävelyn lisäksi bongata ihmetellen tuolle kävelylle vaihtoehtona ollut vastaantullut bussi. :-/ Tuo matka.fi vaikuttaa olevan hyvä selvittäessä aluksi miten ylipäätään joku kotimaan matka on mahdollinen julkisilla ja sen kertoman perusteella voi sitten tutkia muilla nettipalveluilla tarkemmin tuon matkan eri osuuksia (esim. matkahuolto.fi). Se 7 km patikointi meni muuten noin 5,6 km/h keskinopeudella sis. yhden k*sitauon.

EDIT: Niin sikäli tuo liittyy otsikon aiheeseen, että tuo oli seurausta auton viemisestä ja jättämisestä ruostesuojaukseen.

EDIT2: Tänään 3 päivää tuota kirjoittamaani myöhemmin tuli testattua tuon matka.fi:n antamaa joukkoliikenteen reittiä uudelleen. Ja hyvin piti paikkansa aina viimeiseen etappiin saakka... Sitä viimeisen pätkän bussia ei tullut pysäkillä odottelusta huolimatta. Paikallinen taksikuski sitten kertoi sen bussin ajavan sillä kohtaa toista reittiä. :banghead: Eli poikkeus vahvistaa säännön jne. No paluumatka sillä ruostesuojatulla autolla ajellen sujui hyvin. :)